Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ »


Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στους Χριστιανούς μίας ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας, της Γαλατίας, και τους λέει: «Γνωρίζω δε υμίν, αδελφοί, το ευαγγέλιον το ευαγγελισθέν υπ’ εμού ότι ουκ έστι κατά άνθρωπον» (ΓΑΛ. 1, 11). Δηλαδή, «Πρέπει να ξέρετε, αδελφοί μου, πως το ευαγγέλιο που σας κήρυξα εγώ δεν προέρχεται από άνθρωπο» (ΓΑΛ. 1, 11). Δεν αποτελεί ανθρώπινη επινόηση. Και το δικαιολογεί ο Απόστολος Παύλος λέγοντας: «ουδέ γαρ εγώ παρά ανθρώπου παρέλαβον αυτό ούτε εδιδάχθην, αλλά δι’ αποκαλύψεως Ιησού Χριστού» (ΓΑΛ. 1, 11). «Γιατί κι εγώ ούτε το παρέλαβα ούτε το διδάχθηκα από άνθρωπο, αλλά μου το αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός (ΓΑΛ. 1, 11). Το Ευαγγέλιο του Χριστού δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα, όπως είναι «ιερά» βιβλία άλλων θρησκειών. Το Ευαγγέλιο είναι θεόπνευστο και γι’ αυτό επιτελεί συγκλονιστικά θαύματα.
Αυτό που συντελεί ώστε το ιερό Ευαγγέλιο να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο είναι η θεοπνευστία του. Το ακούσαμε σήμερα στο Αποστολικό ανάγνωσμα. «Ουκ έστι κατά άνθρωπον!» (ΓΑΛ. 1, 11). Το έγραψαν βέβαια άνθρωποι, αλλά το έγραψαν με θεία έμπνευση, με τον άμεσο φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Αυτό ακριβώς τονίζει ο Απόστολος Παύλος και σε άλλο σημείο, στην δεύτερη επιστολή του προς τον μαθητή του Τιμόθεο: «πάσα γραφή θεόπνευστος» (Β΄ ΤΙΜ. 3, 16), δηλαδή ότι όλη η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη. Η θεοπνευστία του Ευαγγελίου γίνεται ολοφάνερη μέσα από πλήθος αποδείξεων. Μία από αυτές είναι η συγγραφή του. Διαφορετικοί άνθρωποι, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, έγραψαν τα βιβλία που περιέχονται στην Καινή Διαθήκη, κι όμως όλα παρουσιάζουν θαυμαστή ενότητα και καταπλήσσουν με το ύψος της θεολογίας τους. Είναι σαν να έχουν γραφεί από τον ίδιο συγγραφέα.
Επίσης αξιοθαύμαστο είναι το περιεχόμενο του Ευαγγελίου. Η διδασκαλία του για την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους ακόμη και προς τους εχθρούς, η διδασκαλία για την ταπείνωση, τη συγχωρητικότητα και άλλες αρετές, πρωτάκουστες και άγνωστες ως τότε, αναγεννά πνευματικά τις ψυχές των ανθρώπων. Χειροπιαστή απόδειξη της θεοπνευστίας του Ευαγγελίου είναι και η εκπληκτική διάδοσή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις, που κατά καιρούς δέχθηκε και δέχεται, αιώνες τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση κυκλοφορίας των βιβλίων. Θα λέγαμε είναι το best seller όλων των εποχών. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές όλα τα βιβλία του κόσμου δεν μπορούν να φθάσουν, ούτε καν να πλησιάσουν τον αριθμό των αντιτύπων της Αγίας Γραφής. Αυτό είναι πραγματικά ένα μεγάλο και συγκλονιστικό θαύμα! Δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους.
Μέσα στο ιερό Ευαγγέλιο βρίσκεται ο Λόγος του Θεού! Αυτό σημαίνει ότι πίσω από τις λέξεις και τα γράμματα κρύβεται η Θεϊκή δύναμη. Κρύβεται η πνοή του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό το λόγο το Ευαγγέλιο επιτελεί θαύματα! Πόσοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που μετανόησαν διαβάζοντας το ιερό Ευαγγέλιο! Ο ιερός Αυγουστίνος, όταν διάβασε ένα στίχο από την προς Ρωμαίους επιστολή, συγκλονίσθηκε, μετανόησε οριστικά για όσα άσχημα είχε πράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή και άρχισε να βαδίζει σταθερά το δρόμο της αγιότητας. Πολλοί είναι εκείνοι που δέχθηκαν κάποιον λόγο του Ευαγγελίου ως φωνή του Θεού, που τους άνοιγε νέους δρόμους στη ζωή τους! Μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής μπορούμε να μεταμορφωθούμε, αρκεί βέβαια να το θελήσουμε. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι. Ο Ίδιος ο Χριστός μας σέβεται την ανθρώπινη ελευθερία!
Αλλά μήπως κι εμείς δεν έχουμε αισθανθεί πολλές φορές τον διεισδυτικό λόγο του Ευαγγελίου να αγγίζει το εσωτερικό της καρδιάς μας; Συχνά ομολογούμε: «Για μένα το λέει αυτό». Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και δραστικός. Αν προστρέξουμε σε αυτόν, θα λάβουμε απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά που μας βασανίζουν σχετικά με την καθημερινότητά μας, με την ύπαρξή μας, με το τί γίνεται μετά τον θάνατό μας, που πηγαίνει η ψυχή μας. Ο λόγος του Θεού είναι κοφτερός περισσότερο από κάθε δίκοπο μαχαίρι. Ο λόγος του Ευαγγελίου εισχωρεί στα βάθη της ψυχής του ανθρώπου και την αναμοχλεύει και με τις απαραίτητες τομές επιφέρει την κάθαρση, τη θεραπεία και την ανακαίνιση! Πρέπει όμως να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία αυτή που μας δίνει το ιερό Ευαγγέλιο. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Απλά, να το μελετάμε καθημερινά!
Αγαπητοί μου φίλοι, το Ευαγγέλιο, η Καινή Διαθήκη, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, δεν γράφθηκε για να προστεθεί ένα ακόμη βιβλίο στις μυριάδες των βιβλίων. Γράφθηκε για τη σωτηρία του κόσμου. Μέσα από τις σελίδες του ιερού Ευαγγελίου αποκαλύπτεται ο Ίδιος ο Θεός σε εμάς τους ανθρώπους. Το Ευαγγέλιο γράφθηκε για να γνωρίσουμε οι άνθρωποι τι είναι ο Θεός, πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος των δωρεών Του, η αγάπη, το έλεος, η χάρις. Γράφθηκε για να γνωρίσουμε ποια είναι τα αγαθά που ετοίμασε για να τα κληρονομήσουμε στην αιωνιότητα. Ως Χριστιανοί που είμαστε οφείλουμε να μελετάμε καθημερινά την Καινή Διαθήκη, από την οποία θα αντλούμε δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας και τα διάφορα πάθη που μας ταλαιπωρούν. Μακάρι όλοι μας να αγαπήσουμε το Ευαγγέλιο, να το μελετάμε και να το εφαρμόζουμε. Να το έχουμε πάντοτε ως φως και οδηγό στη ζωή μας!
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου